Thursday, April 22, 2010

akantare akantare

Tahun ini genap 31. ntahla, rase cam dah tuueeee sangat.
Mungkin sbb aku ni mengajar kat sekolah dan berada di
samping pelajar-pelajar yang senantiasa 16 dan 17 tahun.
Kalau difikirkan aku nih mude lagi tp tahla, semakin
suke bernostalgia perkara2 lampau..

contohnye cite2 yang aku suke tengok mase kecik2 dulu..
abah aku slalu bising nak tengok  cite2 P. Ramlee walau
dah diulang beratus kali.. tapi aku faham, dia nk menonton
bukan sebab dia nak amik pekse (wohoo :P) tapi mesti ade
kenangan di belakang setiap filem P. Ramlee tuh. 
Berbalik pada aku, mase kecik2 dulu (sek rendah arr) 1986-1991
banyak betul citer Jepun kat RTM TV1 yg besh2 contohnye
Moero Attack (sommersault berpusing..!!) lol sampaikan SEMUA
kawan pempuan aku NAK MAIN BOLA TAMPAR kuang kuang :3
Ada satu lagi cite Jepun pasal cikgu mengajar kat sekolah, yang aku
ingat nama cikgu tuh Tokugawa dan Matsumoto (ensem abih hoho )
Ingat sangat sebab ending die cikgu tuh kat padang menari, pastu 
anak murid die datang dan menari sama lol 

tapi satu cite yg aku ingat sebab panjaaaaaaaannng sangat
dan heronye sangat ensem ialah 'akantare' yg bermaksud
'seorang yg pemalu' ceewah.. tp citernye penuh melodrama..
sini ader lagu opening nye..besh giler, syahdu syahdan mendengar hoho

video


PLOT
-Hideyoshi, seorang tauke kain sutera meninggal dunia dan
meninggalkan seorang balu dan 3 orang anak. Anak bongsu
lelaki tuh memang x gune, anak sulung perempuan tuh yg
menjaga perniagaan ayahnya dan anak kedua Tomie tuh
memang baik sangat. 
-Pada majlis pengebumiannya, seorang wanita hadir 
meninggalkan anak lelakinya untuk menghadiri pengebumian 
dan dia menyatakan bahawa itu adalah anak Hideyoshi.Wanitu 
itumenghilangkan diri tapi berjanji dengan anaknya bahawa 
mereka akanbertemu semula jika Hidetaro dapat diterima oleh
keluarga tirinya.
-Bermula lah kisah sedih Hidetaro,walaupun ayah dan ibunya 
berkahwin sebelum ayahnya berkahwin dengan anak gadis 
tuan punya kilang kain tuh, dia digelar dan dilayan seperti 
anak luar nikah. Dia tidur dan makan di luar seperti hamba/pelayan 
yang lain pada umur yang sangat muda(7 tahun). Sebenarnya 
mereka nk menghalau dia tapi x boleh sbb dia berhak ke atas
harta kerana dia sempat menghadiri pengebumian ayahnya.
Hidetaro pun bukan nak sangat harta ayahnya, tapi kerana
dia ingin sangat bertemu dengan ibunya maka dia tinggal
di situ dan membantu memajukan kilang tersebut. 
 -Selepas 10 tahun (dah besar dan ensem huahua) dia masih
lagi dilayan seperti sampah namun perniagaan ayahnya 
terjejas kerana sikap adik lelakinya yg jahat tuh. Hidetaro nih
bertungkus lumus menaikkan semula nama dan maruah 
kilang tersebut. Dia menghadapi pelbagai cabaran terutamanya
dari keluarga tirinya [Kak Longnye tuh tak abis abis marahkan die
sebab menganggap die nk rebut kilang tuh dari adiknye(yg lelaki
x gune tu)] Tomie, kakak kedua tuh baik sangat dengan die
dan sentiasa menyokong die dalam apa jua keadaan.
-Akhirnya, ibu tirinya dan Kak Longnye menerima die sebagai
ahli keluarga selepas yakin akan keikhlasan beliau. Akhir
cerita nih, Hidetaro bertemu semula dengan ibunya yang
datang secara senyap-senyap menjenguk beliau yang
sangat disayangi di keluarga itu. Rupanya selama ini ibunya
bekerja sebagai pelayan di rumah yang berdekatan sambil
memerhati anaknya. Apabila anaknya dah berjaya, dia membuat
keputusan untuk pulang ke kampung dan menghabiskan sisa-sia
hidupnya di sana.
-Final scenenya ialah Hidetaro mendukung ibunya dibelakang
dan berjalan ke tempat yang ingin dituju ibunya. Dia tinggalkan
segala kemewahan dan kejayaanya di kilang itu dan hanya
mahukan ibunya sahaja.... dan aku pun menangisla bagai
batang paip terbuka..sedih woo.. ketaatan seorang anak.. 

>>waaahh panjangye sinopsis lol

9 comments:

  1. thanx byk2.. mengimbau kembali kenangan.. time ni mane ade TV lain selain TV1, TV2 n TV3.. balik2 sekolah, tggu Tv pelajaran abes, then start RTm nye rancangan.. ni je la citer yg ade.. serius nostalgia

    ReplyDelete
  2. waa memang sedeh!!!! Tapi tak silap akantare tu bukan maksud jejaka pemalu (mcm saya ni)tapi abang yang malang...

    ReplyDelete
  3. teringat aku cerita akantare ni

    ReplyDelete
  4. mak saye kate time dye ngandongkn saye dye suke tngk citer akantare nieh...smpai ade orunk kate mase kecik sye cm anak jepun daa...hahaaa...sjaoh mane kbnaran too.????..nk tngk gak muke hero citer tooo..ade gaye x compare ngn muke sye...hahaaaaaxxxx

    ReplyDelete
  5. Waaahhhhhhhhhhhhh!!!!!!! Tengkiuuuuuuu!! Aku tak habis siri nieee.. punye le aku tangkap crush kat Hidetaro tue... nak sangat bf 'cam die klu dah besar, gitu le angan2 aku.. Banyak nye tak hbs cite nengok rancangan RTM.. asyik2 ulang episodes tp tak final2 jg.. lelame, tmiss final.. huhuhu ~ aku tmiss cite final (klu le RTM ade siarkan finalnye) ~ The Shogun, Rin Hanekoma, Oshin, Pertelingkahan... hehehe byk lg tu.. skg org tue dah, memory tak baik.. asyik lupe.. hehehe... Thanx arr blog cite final Akantare.. hehe

    ReplyDelete
  6. Mak'aih... aku tersangatlah sukakan Hidetaro tu. Makaseh darling79rainee krn mengepost pasal Akantare... Anon March 13 ----> Pertelingkahan tu tak pernah jumpa mana2 clip la.. huaaa.. nak sangat tengok semula..

    ReplyDelete
  7. Teringat drama ni time kecik dulu. Tak layan pun, tp sebab tunggu cerita baja itam lepas tu. Imej roda tenunan dan lagu tema igt sampai la sekarang. Tak sangka bila gugel boleh terjumpe blog ni kah kah kah.

    ReplyDelete
  8. Perghhhh citer jepun dulu2 mmg ohsem. Teringat time bebudak dulu huhu.... mmg tak miss tengok citer2 ni.

    ReplyDelete

we're all calm, rational people rite?