Thursday, April 29, 2010

Tuai padi antara masak Esok jangan layu-layuan

Intai kami antara nampak 
Esok jangan rindu rinduan











Hari ini kami SESERI telah menerima kunjungan dari sahabat seperjuangan pss kami dari Sains Seremban (SASER). Mereka hadir di SESERI untuk membuat benchmarking di pss kami yang tidaklah seberapa. Kami amat berbesar hati di atas kehadiran mereka.
GPM PS SASER, Pn Suhaida is an English teacher like me so there were many things to chat about. And as usual the kids-librarians were the ones who seemed to be having fun the most. Satu kenyataan mereka mengenai SESERI amat memeranjatkan saya-
"besarnya sekolah". Saya terkejut kerana saya dah melawat agak banyak sekolah SBP
di serata Malaysia atas sebab HKSBP dan setakat ini, memang SESERI adalah sekolah yang terkecil saya pernah hadir. Ini membuatkan saya terfikir akan saiz sekolah mereka..
Walau bagaimanapun, kami amat gembira menerima mereka kerana mereka sangat positif, ceria dan peramah. Pada mulanya mereka amat malu-malu tetapi selepas sesi perkenalan mereka sangat mesra dan memahami. Kerana kekangan masa dan ingin mengelakkan kesesakan trafik Sungai Besi, mereka terpaksa bertolak pada jam 5.30 petang. Tetapi agak kelakar kerana pengawas ps mereka harus 'dipaksa' untuk naik ke bas. Namun kami telah banyak belajar dari mereka and the spirit of librarians seems to have rubbed on us. 
Oleh itu, saya ingin mengucapkan berbanyak terima kasih kepada rombongan PSS SASER dan mengalu-alukan kehadiran mereka ke sini di lain kali. ^v^


in libris libertas

Belasungkawa untuk Aminulrasyid

Sedih dan kesal selepas membaca kisah adik Aminulrasyid.
Kalau tak tahu siapa dia, cube2 lah cari sendiri, jangan malas
dan alpa. Gunakan google dan yahoo. Cari dalam facebook
pun boleh. Baca semuanya sekali. Jangan hanya mendengar
dari satu belah pihak sahaja. Kemudian fikir dan buat 
keputusan. Jangan jadi lalang atau katak bawah tempurung.
Ingat, the information world is at your fingertips. Use it or
you will perish..


MY PERSONAL VIEW (NI NEGARA DEMOKRASIKAN?)
Beliau ditembak mati selepas cube melarikan diri dari
pemeriksaan polis. Baru berumur 15 tahun dan memandu
tanpa lesen. Dilaporkan cube me'reverse' kereta dan
melanggar polis.

>> When I check blog comments, ramai yang kate
orang x menghargai polis, just because of these cases
org mula mengada2 dan memburukkan polis.

>> OMG, kalau pun benar dia tuh ahli sindiket samun,
cube melanggar polis dan melarikan diri,
ADAKAH BELIAU PATUT MATI KERANA ITU?!
Did he really deserve to be shot from behind at the head?
He is just 15. Does juvenile rights mean nothing to you people?
Tolonglah BACE THE UNIVERSAL DECLARATIONS OF
HUMAN RIGHTS.especially article 11.Lainlah kalau anda dari 
Mars atau mana2 planet kat galaksi lain, xyah amik tau. 
Tapi kalau anda hidup atas bumi tolonglah bace.


>>saya bukan anti polis. Police are a misunderstood lot. Like
us teachers. Parents are waiting to saman us if we did any
mistakes. People does the same too to the police. But really,
we have many many many many many other criminals who
openly committed crimes beyond comprehension e.g like
kicking your girfriend's daughter to death or stabbing your
girlfriend and left her to die by the roadside. A young boy,
committed some samun, that if convicted might get you
incarcerated for a few years, DESERVE DEATH?


ARE YOU PLAYING GOD?






Today Justice cried..









Thursday, April 22, 2010

akantare akantare

Tahun ini genap 31. ntahla, rase cam dah tuueeee sangat.
Mungkin sbb aku ni mengajar kat sekolah dan berada di
samping pelajar-pelajar yang senantiasa 16 dan 17 tahun.
Kalau difikirkan aku nih mude lagi tp tahla, semakin
suke bernostalgia perkara2 lampau..

contohnye cite2 yang aku suke tengok mase kecik2 dulu..
abah aku slalu bising nak tengok  cite2 P. Ramlee walau
dah diulang beratus kali.. tapi aku faham, dia nk menonton
bukan sebab dia nak amik pekse (wohoo :P) tapi mesti ade
kenangan di belakang setiap filem P. Ramlee tuh. 
Berbalik pada aku, mase kecik2 dulu (sek rendah arr) 1986-1991
banyak betul citer Jepun kat RTM TV1 yg besh2 contohnye
Moero Attack (sommersault berpusing..!!) lol sampaikan SEMUA
kawan pempuan aku NAK MAIN BOLA TAMPAR kuang kuang :3
Ada satu lagi cite Jepun pasal cikgu mengajar kat sekolah, yang aku
ingat nama cikgu tuh Tokugawa dan Matsumoto (ensem abih hoho )
Ingat sangat sebab ending die cikgu tuh kat padang menari, pastu 
anak murid die datang dan menari sama lol 

tapi satu cite yg aku ingat sebab panjaaaaaaaannng sangat
dan heronye sangat ensem ialah 'akantare' yg bermaksud
'seorang yg pemalu' ceewah.. tp citernye penuh melodrama..
sini ader lagu opening nye..besh giler, syahdu syahdan mendengar hoho

video


PLOT
-Hideyoshi, seorang tauke kain sutera meninggal dunia dan
meninggalkan seorang balu dan 3 orang anak. Anak bongsu
lelaki tuh memang x gune, anak sulung perempuan tuh yg
menjaga perniagaan ayahnya dan anak kedua Tomie tuh
memang baik sangat. 
-Pada majlis pengebumiannya, seorang wanita hadir 
meninggalkan anak lelakinya untuk menghadiri pengebumian 
dan dia menyatakan bahawa itu adalah anak Hideyoshi.Wanitu 
itumenghilangkan diri tapi berjanji dengan anaknya bahawa 
mereka akanbertemu semula jika Hidetaro dapat diterima oleh
keluarga tirinya.
-Bermula lah kisah sedih Hidetaro,walaupun ayah dan ibunya 
berkahwin sebelum ayahnya berkahwin dengan anak gadis 
tuan punya kilang kain tuh, dia digelar dan dilayan seperti 
anak luar nikah. Dia tidur dan makan di luar seperti hamba/pelayan 
yang lain pada umur yang sangat muda(7 tahun). Sebenarnya 
mereka nk menghalau dia tapi x boleh sbb dia berhak ke atas
harta kerana dia sempat menghadiri pengebumian ayahnya.
Hidetaro pun bukan nak sangat harta ayahnya, tapi kerana
dia ingin sangat bertemu dengan ibunya maka dia tinggal
di situ dan membantu memajukan kilang tersebut. 
 -Selepas 10 tahun (dah besar dan ensem huahua) dia masih
lagi dilayan seperti sampah namun perniagaan ayahnya 
terjejas kerana sikap adik lelakinya yg jahat tuh. Hidetaro nih
bertungkus lumus menaikkan semula nama dan maruah 
kilang tersebut. Dia menghadapi pelbagai cabaran terutamanya
dari keluarga tirinya [Kak Longnye tuh tak abis abis marahkan die
sebab menganggap die nk rebut kilang tuh dari adiknye(yg lelaki
x gune tu)] Tomie, kakak kedua tuh baik sangat dengan die
dan sentiasa menyokong die dalam apa jua keadaan.
-Akhirnya, ibu tirinya dan Kak Longnye menerima die sebagai
ahli keluarga selepas yakin akan keikhlasan beliau. Akhir
cerita nih, Hidetaro bertemu semula dengan ibunya yang
datang secara senyap-senyap menjenguk beliau yang
sangat disayangi di keluarga itu. Rupanya selama ini ibunya
bekerja sebagai pelayan di rumah yang berdekatan sambil
memerhati anaknya. Apabila anaknya dah berjaya, dia membuat
keputusan untuk pulang ke kampung dan menghabiskan sisa-sia
hidupnya di sana.
-Final scenenya ialah Hidetaro mendukung ibunya dibelakang
dan berjalan ke tempat yang ingin dituju ibunya. Dia tinggalkan
segala kemewahan dan kejayaanya di kilang itu dan hanya
mahukan ibunya sahaja.... dan aku pun menangisla bagai
batang paip terbuka..sedih woo.. ketaatan seorang anak.. 

>>waaahh panjangye sinopsis lol

Monday, April 19, 2010

call me Shu Shinsei

yep, that's basically my name,
if we were to translate it into Japanese.
My name is in Arabic, and it means,
'A sacred Pearl' or in Malay
'Mutiara yang Suci' ehem ehem :P
 thus in Japanese, Pearl is Shu
and Sacred is Shinsei.



SHU







SHINSEI







hait, watashi wa namae Dura Shu Shinsei desu :D

Monday, April 5, 2010

Manga Updates!!

Strictly to those who reads manga, this is my personal
review of recent chapters..  ^^














xxxHoliC 204
Since it's already Watanuki's birthday, CLAMP gives us another clue to who Watanuki will be in the near future..
and it's pretty obvious he'll be the Great Clow Reed and Doumeki is Fey Wang Reed *shudder*
   

  Bleach 397

I love Ichigo's family so I very much enjoyed itwhen Isshin appears and pulls his son away from Aizen. Ichigo must have guessed that his shinigami power MUST COME from somewhere so when Isshin revealed himself to be one, he took it quite well... loved the chapter for the upcoming bantering between father and son..  <3


Vampire Knight 59


I was pretty sad when Ichiru died because I kept thinking what would Zero feel to know his only family is gone..
Matsuri Hino drew a very beautiful picture of Zero lying on top of his twin's grave, capturing his feelings and making me
cry buckets sob sob.. Most of the time, I would love to burn all the 8 books-collection I have when I think of the switch ofprotagonist from Zero to Kaname(as a result of Japan's obsession towards Kaname-Yuki bleh bleh) but pictures like
this made me think again..lol

Ouran Host Club 78




FINALLY!!! YAYYAYYAYYAY!!!!!
Haruhi FINALLY admits she loves Tamaki!!
What a wait!! and now she must tell him!!
I can't wait for Tamaki to find out!!!
GO GO HARUHI!!! *3*








FMA 104
Is it just me but are all the good manga are ending? TT FMA's latest chapter has the uno numero homunculus binds the 5 alchemists(Roy, Ed, Al, Izumi  sensei and Hohenheim) who have seen beyond the Gate of Truth and did something to 
turn himself human!! I don't understand what he did actually, my guess is he takes over Truth and become a real person.. 
Now, wouldn't that make him weak and fragile like other humans..?

The Bride of Water God 77




Nakbin, in her wrath, stabs Habaek's eye, causing a very bloody picture. It turns out that Nakbin was the one who cursed Habaek to turn into a boy during the day- well, hell hath no fury like a woman scorned. I'm just gladit wasn't Soah cuz Nakbin is a biatch and she could rot
in the water for all I care  This chapter explains what actually happened in the first chapter, in which Soah was blaming herself for what had happened. Oh come on Soah, get him back from Nakbin..!!  ^^

Skip Beat 153




It turns out the mean guy the prez asked Kyoko to meet is really Tsuruga. The prez was testing whether Ren could come out with a character that nobody could recognize him as Ren. Too bad Kyoko spotted and knew him rite away ( she loves him that's why :3) and Ren couldn't be nasty to her when she sees her
almost crying.. awwww... Just like what the prez said, "can't blame him though, that's how men in love operate" Spot-on mr. prez!  Now, he's assigning a new task to Ren, what would it be ?


pheww... I L<3VE MANGA!!